22. huhtikuuta 2009

kukista ja mehiläisistä


Huhtikuun Country Living -lehdestä silmääni pisti erityisesti artikkeli naisesta nimeltä Helga Crouch. Tämä Englannin maaseudulla asuva taiteilija on omistanut elämänsä puutarhansa kukkien kuvaamiseen. Puolen hehtaarin puutarhassaan kevään ensi kukista syksyn viimeisiin kukkujiin.


Villikukissa, ja niistä tehdyissä maalauksissa on jotain uskomattoman kaunista ja herkkää. Ajatus ihmisestä, joka on ottanut elämäntehtäväkseen näiden luontokappaleiden ikuistamisen, on jotenkin kovin lohdullinen. Lohdullinen ja kaunis.

"Everything I paint has a flaw in it because nature isn't perfect
- and nor ar we"

Helga Crouch

Kaiken ei tarvitse olla suurta ja mahtavaa, kaikkea ei tarvitse etsiä valtamerten takaa tai edes internetistä. Joskus parhaat asiat löytyvät ihan siitä omalta kotipihalta.

photo (c) : peter mennim


19. huhtikuuta 2009

the world according to mom



Heli, tuttu monelle lista asioista blogista, haastoi minut ottamaan osaa seuraavaan projektiin. The world according to mom. Homma toimii seuraavasti:

Here's how it's going to work: this post that you're reading Is the departure lounge. I'm going to link to a couple of other mom bloggers here in Canada, and to a couple of mom bloggers from other countries around the world, and they'll write their posts, sharing 5 things that they love (or maybe what they don't so much love - this playground doesn't force conformity) about being a mom, and then they'll tag a few more bloggers from their own country and from other countries, and so on. And you're more than welcome to join: just write a post of your own (5 things that you love about being a mom) and find someone to link to and tag - someone from your own country, if you like, but definitely someone from another country (Google is a good resource if you don't know any; google any country name and 'mom' in their blog search function) (be sure to let them know that you've tagged them!) - and link back here and leave a comment and we'll add you to the 'itinerary,' which David will compile and post and update as the tour proceeds.


Viisi asiaa äitiydestä. Ohjeen mukaan asioiden ei tarvitse olla vain positiivisia, ja vaikka äitiys sitä suuremmaksi osaksi onkin, on kait silläkin molemmat puolensa.

Oma listani näyttää seuraavalta:

* nauru, itku, ilo ja suru. hetkessä eläminen.
* unen lämpö tukassa, tyynyn jälki poskella
* yhdessä kasvaminen: hän omaksi itsekseen, minä vanhemmaksi
* aikaiset aamut, myöhäiseksi venyneet illat
* tekemisen/oppimisen/löytämisen riemu, aina uudelleen ja uudelleen

Ja koska kyseessä on kansainvälinen projekti, sama englanniksi.
As this is an international project, I'll do the same list in english.

My list, 5 things about being a mother:

* laughter, tears, happiness and sorrow. Living in every moment.
* mornings, warmth after sleep, pillow marks on her/his cheek
* growing together: they as the wonderful persons they are ment to be, me as parent
* early mornings, late evenings
* the joy of doing/learning/finding, over and over again




Ohjeiden mukaan kutsun viisi äitiä mukaan, yksi heistä muualta kuin Suomesta. Violet, Helinä, HannaK, Nuttula ja Niina - jos ehditte ottaa osaa, olisin kovin kiitollinen. Linkitettyjen lisäksi kutsun mukaan jokaisen haluavan äidin - vastauksia on niin mukava lukea :)

Kiitos heli vielä kutsusta!

17. huhtikuuta 2009

Erica Tanov







"subtle. soft. beautiful. clean. pure"
- suora lainaus Erica Tanov nettisivulta.
Ei näitä paremminkaan pysty kuvailemaan. Tullapa kesä.

14. huhtikuuta 2009

New London Style

New London Style, kirjoittanut Chloe Grimshaw ja valokuvannut Ingrid Rasmussen. Uusin kirjahankintani. Sellainen, jonka parissa tulen viettämään monet illat - tästä ei millään tunnu saavansa tarpeeksi.
Lahjakkaita ja taiteellisia lontoolaisia. Koteja laidasta laitaan. Inspiraatiota yltä kyllin. Sanat loppuvat kesken. Ei tätä osaa kuvailla. Se on nähtävä.







13. huhtikuuta 2009

Voi Maa






Aurinko paistoi ja oli lämmintä. Ulkona mukava puuhata, tuntea luonnon herääminen. Tässä vaiheessa kevättä sopii loitsua Minttu-kirjoista tutun mummon sanoin kukkimisloitsu: " Voi Maa, oi Maa, voimaa! Anna Maa voimaa!"

10. huhtikuuta 2009

Pitkä perjantaiksi




Ilma on märkä, sumuinen ja kylmä. Sellainen luihin-ja-ytimiin-menevän kylmä. Kohta kipaistaan ulos etsimään pajunkissoja ja sitten tehdään porkkanakakkua. Loppupäivä vietetään sohvalla - minä neuloen, mies lukien ja lapset leikkien.
Rauhallista Pääsiäistä!

8. huhtikuuta 2009

parsimista


Senkin uhalla, että toistan itseäni (minulla on kiusallinen tapa kertoa samoja juttuja uudestaan ja uudestaan, enkä millään jaksanut nähdä sitä vaivaa, että tarkistan kaikki lähes kahden vuoden aikana kirjoittamani jutut) kerron, että yksi vahvimmista muistoista mitä minulla on äidinäidistäni, liittyy parsittuihin villasukkiin. Silloin kun mamma saapui vieraisille, hän valitsi itselleen tuolin keittiön pöydän äärestä ja istuutui siihen valmiina tekemään hänelle itsestäänselvästi kuuluvia puhteita. Jouluna se tarkoitti rosollin valmistusta alusta loppuun ja muuna aikana villasukkien parsimista. Sileäksi kulunut puukauha, parsinneula, parsinlankaa ja iso korillinen parsimista kaipaavia villasukkia.
Tämä muistikuva piirtyy mieleeni uskomattoman elävästi joka kerta kun istahdan alas sohvankulmalle, toisessa kädessäni puukauha ja toisessa parsinneula. Puukauha sukan sisään, lanka neulansilmään ja sitten töihin. Etsitään sopiva kohta neulalle, tarpeeksi kaukana itse reiästä ja aloitetaan silmukoiden välistä loikkiminen. Ylös, alas, ylös, alas. Pikkuhiljaa saadaan vanhasta kuin uusi, annetaan väsyneelle uusi alku.



Kyllä taas kelpaa tassutella. Vielä olisi muutama pari odottamassa. Lapsetkin tykkäävät, istua äidin vieressä ja lukea kirjaa. Matkitaan samalla eläinten ääniä, ihmetellään kuvassa näkyvää traktoria. Ajatuksissa muhii jo päivän ruoka. Kohta keitän kahvia.

6. huhtikuuta 2009

Ruokaremontti


Meillä on muutaman kuukauden ajan opeteltu uusia ruokailutottumuksia. Terveellisempää, säännöllisempää ja turvallisempaa. Vaikka ei kai ruokakaappimme aikaisemminkaan mitenkään erityisen epäterveellinen ollut, mutta olo oli kuitenkin jatkuvasti turvonnut ja kivistävä.
Niin lähtivät vaaleat leivät, valmisruoat ja 90% totutusta lihasta. Tilalle tuli itseleivottu leipäjuureen valmistettu leipä, kasvispainotteinen kotiruoka, laktoosittomat maitotuotteet ja tuhannesti kevyempi ja reippaampi olo. Ja vaikka ei meiltä herkuttelu silti loppunut (olen totaalinen ja kirottu karkkihiiri), tippui jo ensimmäisten viikkojen aikana omasta painosta 4 kiloa. Oho!
Suurin kiitos remontista menee ehdottomasti Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla -kasviskeittokirjalle. Minä nimittäin olen ruoanlaitto-asioissa tumpula pahimmasta päästä. Jos asiaa (tai reseptiä) ei väännetä minulle rautalangasta, en sitä itse hoksaa. En taatusti. Tosin jonkin asian omaksuttuani, osaan sitä jopa soveltaa. Heh.
Mutta nyt kysyisinkin teiltä hieman apua. Tarvitsisin nimittäin vinkkejä mistä löydän lisää hyviä kasvisruoka-ohjeita? Netistä tietenkin, mutta jos mahdollista, tykkäisin niistä kirjoina. Vinkkejä siis?