29. toukokuuta 2008

Kirjan lumoissa


Dorrit Elmquistin ja Birgitta Wolfgang Drejerin kirjassa Skandinaavisen tyylikäs koti ei ole uusimmista uusin kirja, ja varmasti sitä on esitelty useissakin blogeissa aikaisemmin. Itselleni hankin tämän kirjan joku aika sitten, vieläpä kirjakaupasta ja kovaa hintaa kakistellen.
Kirja on mielestäni poikkeuksellinen. Se ei ole yhtä idyllinen tai romanttinen kuin tekijöidensä edelliset kirjat, mutta samaan aikaan siitä löytyy sellaista korutonta viehättävyyttä, joka suorastaan lumoaa. Se ikään kuin jättää lukijansa heilumaan kahden maailman väliin; kun siirtää katseensa pois esitellyistä kodeista, niiden vaikutuksen tuntee silmiensa takana. Tuntee miltä tuntuisi katsella noita näkymiä päivästä toiseen, miltä tuntuisi luoda nuo näkymät.
Vain erityinen kirja pystyy tähän. Lumoamaan lukijansa, vaikka kirjan esittämät kuvat eivät ensisijaisesti edustaisikaan sellaista kauneutta, mitä lukija ihailee tai hakee. Minulle esimerkiksi Viihtyisiä ja valoisia koteja on sellainen kirja, jonka kuviin minun on helppo samaistua, mitä on helppo ihailla ja rakastaa. Kauniita, tunnelmallisia, mielikuvituksellisia kuvia jotka imaisevat mukaansa. Mutta kun kirja, jonka kuvat eivät ensimmäiseksi saa minua huokailemaan ihastuksesta tekee saman, olen hämmästynyt. Ja otettu. Kumarran moisen lahjakkuuden edessä, tätä lisää.

Kaiken tämän hehkutuksen jälkeen olisi suotavaa esitellä sellaisia kuvia, joista yllä puhun, eikö totta? Mutta koska kirjasta löytyy vain muutamia sellaisia kuvia, jotka saavat minut "huokailemaan ihastuksesta", on helpompi esitellä niitä kuvia. Suosittelen kuitenkin lämpimästi etsimään tämän kirjan käsiinne, vaikka kirjastosta, ja katsomaan saako se kenessäkään muussa samanlaista reaktiota aikaan.
Jos muuten kellään tulee mieleen uutta kotia kaipaava Viihtyisiä ja valoisia koteja -kirja, niin täältä löytyy heti kirjalle ostaja. Meillä majailee tuosta kirjasta vain kirjaston kappale, ja luulenpa että kohta alkavat periä minulta kirjasta oikeaa vuokraa - niin suuren ajan vuodesta kirja viettää täällä meillä...

11 kommenttia:

fine little day kirjoitti...

Eyecandy, thanks!

Miia kirjoitti...

Meilläkin on tuo vuokralainen nimeltä Viihtyisiä ja valoisia koteja. En voi siitä luopua, kun rakastan sitä kansikuvaakin niin paljon. :) Noissa tämän postauksen ja kyseisen kirjan kuvissa minua viehättää sellainen tietty mukava boheemius. Se sopii minulle huomattavasti paremmin kuin sellainen kaikinpuolin sievä maalaisromantiikka. Ja silti kotiimme muuttuu koko ajan sievempään suuntaan. Hmm. Taidan postata aiheesta saadakseni apua... ;)

anu kirjoitti...

juu taidampa minäkin katsoa josko kirjastosta tuo kirja löytyisi!kun olen nyt jo monelta ymmärtänyt että ei ole ehkä niin mahtava kirja!Vaikka olisihan se kiva jos voisi kaikki haluamansa ostaa!Mutta kivat kuvat olet sieltä poiminut!
iloista viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Inka!
Viihtyisiä ja valoisia koteja on ihana kirja, siihen palaan minäkin usein. Vinkiksi sinulle: kirjahalpismyymälä Kirjatori tai Kirjapörssi näyttää myyvän sitä alle kahdenkympin hintaan. Ainakin vielä tiistaina Ideaparkissa.
Sinulla on kaunis blogi, vierailen täällä usein, vaikka vasta nyt kommentoin.
Aurinkoista kesää,
Teija

jaana*maaria kirjoitti...

Voi kuinka somaa! Juuri tuolta tahtoisin keittiöni näyttävän... Ja rappujen. Ja olkkarin...

inkivääri kirjoitti...

Teijalle kiitoksia vinkistä! :) Kuulemma toimittavat postiennakollakin kirjoja, joten nyt mulle on tulossa ihkaoma kappale tuosta kirjasta :) Kiitos Teija!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos itsellesi tästä tiedosta; meilläkään täällä Itä-Suomessa ei ole (tietääkseni) ihan nurkilla ko. ketjujen liikkeitä, joten tuo postiennakkojuttu on hyvä tietää. Jos vaikka reissun päällä ollessa joku ohimennen nähty juttu jää hankkimatta ja sitten kuitenkin myöhemmin harmittaa (niin kuin monesti tuppaa käymään - reissukassassa on harvoin "sisustuskirjalisää", vaikka syytä taitaisi olla-).
Iloista kesäkuuta!
Teija

Tanja kirjoitti...

Minä tykkäsin tuosta kirjasta myös hurjasti! Vaikka tykkäänkin monista nostalgisen romanttisista tavaroista, en halua että kotini yleistunnelma on kauhean romanttinen. Juuri tuollainen boheemi eklektisyys vetoaa minuun, ja valoisuus.

Mulla on sellainen luulo, että tuo kirjan valokuvaaja Birgitta Wolfgang Drejer saisi kodista kuin kodista kauniita kuvia aikaan :) Olen viileän valon ja sävyjen ystävä. Ja niin taitaa olla tuo Birgittakin.

Sanctuary kirjoitti...

Hehee, tämä on juuri se kirja, jonka kipaisin parisen viikkoa sitten kirjastosta ja on tarkoitus ollut siitä postata. Ajattelin laittaa siitä muutaman lempikuvani, ja moni niistä löytyykin tästä :)

Liivia kirjoitti...

Mullahan on tämä sisustuskirjaostokielto voimassa, mutta tuon haluan!

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.