1. lokakuuta 2009

tilkkutäkki vol.1


Monien muiden kauniiden asioiden ja esineiden lisäksi, minulla on vallan hullaantunut suhde vanhoihin peittoihin, ja erityisesti tilkkutäkkeihin. Kirppiksillä ja erilaisissa myyjäisissä katsastan heti ensimmäisten joukossa peitot - mitä onkin jo kertynyt varsin kunnioitettava pino lastenhuoneen rottinkikorin päälle.
Tilkkutäkkejä sen sijaan ei vanhoina ja käytettyinä juuri kävele vastaan, joten pitkään asiasta haaveiltuani, otin härkää sarvista viime keväänä ja päätin itse ommella sellaisen. Ja ompelinkin, peräti kaksi kappaletta. Toisen pienemmän ja värikkäämmän tytölle ja isomman sitten koko perheen käyttöön.


Apuna käytin kirjastosta lainaamaani Emma Hardyn ompelukirjaa: 'Ompele suit sait sukkelaan'. Kirjassa oleva ohje tilkkupeittoon on juuri niin simppeli ja rautalangasta väännetty, mitä tarvitsin uskaltaakseni ryhtyä moiseen koetukseen. Tarvikkeina pääasiassa kirpputoreilta keräämäni vanhat tyynyliinat ja lakanat ja koristeeksi hieman pitsiä. Eiväthän tilkut suinkaan mene tasan tai rivit suorassa, mutta se ei haittaa: lopputulos oli nimittäin molemmilla kerroilla aivan ihana!


Tyttö tykkää omastaan hirmuisesti ja koko perheen yhteinen peitto sai kunniapaikan sohvan kulmalla. Tosin aika nopsasti huomasin tehneeni yhden ihan hölmön virheen. Vanhat tyynyliinat, kaikessa kuluneessa kauneudessaan, kannattaa käydä läpi tarkkaan ja valita mukaan peittoon kaikkein tasalaatuisimmat tilkut. Vähänkin hapertunut kangas rikkoutuu ja repeytyy käytössä alta aikayksikön. Joten nyt paikkaillaan - pienet pitsiliinat ja vanhat (ja ehdottomasti ehjät!) nenäliinat ovat osoittautuneet parhaiksi paikoiksi. Sopivan kokoisia ja valmiiksi kauniita :)

14 kommenttia:

ElsaIlona kirjoitti...

Kauniit värit ja kankaat tilkuissasi!

Mmmm, tilkkupeitot ovat kyllä ihania, kunhan eivät ole sellaisia perinteisen amerikkalaistyylisiä, ne ovat aika tunkkaisen näköisiä minun mielestäni. Väri- ja kuosi-ilottelua pitää olla, raikkautta!

Marja kirjoitti...

Ihania peittoja! Huijaan itseäni uskomaan, että itsekin varmaan osaisin, vaikka tiedän ettei kärsivällisyys riitä. Mutta jos joskus tekisin tilkkutäkin, siihen tulisi varmasti pitsiliinoja, niin kauniita ne sinulla ovat!

Kati kirjoitti...

Tosi kauniit peitot! Mun ehkä pitäisi kans vähitellen hyödynnellä noita keräiltyjä tekstiilejä eikä vaan silitellä niitä kaapissa. ;)

Ja blogissani on haaste, jos kiinnostaa.

millam kirjoitti...

suloisen näköisiä peittoja :) Olisi kiva nähdä ne täysin auki!

Kate kirjoitti...

Näyttävät kyllä ihanan raikkailta :)

Unknown kirjoitti...

Voi vitsit, ja minä tyhmä olen jättänyt kaikki ihanat isommat pitsiliinat ostamatta kirppiksillä, käyttöpuutteen vuoksi! Olenpa ollut tyhmä...
No, tuolla odottelee läjä sinisen-, punaisen-, ja vihreän sävyisiä tilkkuja, täytyy tehdä lisää ja sitten pääsee vasta kasaushommiin, joten hyvin ehtii muutamat pitsiliinatkin vielä bongata ennen tarvetta.
Minuun vetoaa tilkkupeitoissa se aito, käytetty kangas: Ostokankaista ja malliblokilla tehdyt tilkutyöt eivät yllä samaan kun peitto, josta voit jokaisesta tilkusta kertoa mistä se on mukaan tullut <3

moa kirjoitti...

oh! so beautiful...
eye-candy...lovely colors!

hugs from moa

tiina kirjoitti...

Oi, näyttääpä ihanille peitoille! Terveisin yks toinenki tilkkupeittoonsa hurahtanu.

Ja vielä vinkkinä, tai oman kokemukseni kautta, että ite oon tehny niin, että niitä haperoitakin kankaita oon käyttäny ompeluksissani niin, että oon tukenu ne vahvalla tukikankaalla, sellaisella jonka liimaus kestää.. Ovat toimineet hyvin, vaikka kangas onkin ollu jo selvästi tosi hiuti.

Tupu kirjoitti...

Ihana peitto ja hyvä idea,enpä ole ajatellut että vanhoista lakanoista voisi tehdä tilkkupeiton. Usein niitä vain kirppiksellä ihailee, eikä tule ostettua,täytyypä katsella "uusilla silmillä"...

Bullukat kirjoitti...

Tilkkutäkit ON ihania. Kunpa joku tekisi mullekin. En edes ompelukonetta omista. Nuo vanhat kirjat näyttävät myös kiinnostavilta.

lm kirjoitti...

Mahtavat peitot. Haaveissa on tuollainen ollut jo pitkään ja kaapissa olisi vino pino kirppisaarteita materiaaliksi. Näistä kuvista saa kuitenkin lisää insipiraatiota:) Mahtava idea myös nuo pitsi- je nenäliinat. Lisäävät kerroksellisuutta ja mielenkiintoisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

http://sufferiina.vuodatus.net

Minäkin olen hurahtanut täysin tilkkupeittoihin :) Neljäs peitto odottaa kuvaamista...käy kurkkaan mun sivuilla minkälaisia oon tehnyt :)

Inka kirjoitti...

ElsaIlona, olen kanssasi samaa mieltä. Tai ainakin niin, että perinteisissä tilkkutäkeissä suurin osa on sellaisia, että eivät omaa silmääni miellytä. Kaikkea tuntuu olevan liikaa. Mutta tällaiset simppelit ja värikkäät sitten taas miellyttävät senkin edestä!

Marja, kiitos. Tiedätkö, minä ihan yllätyin siitä kuinka nopsaan peiton saa aikaiseksi. Tokihan siinä kärsivällisyyttäkin vaaditaan, mutta ei laisinkaan niin paljon kuin mitä ensin pelkäsin.

Kati, näissä projekteissa saa kangasvarastoa kivasti vähennettyä. Ja kaikkien ihanuuksien silittelykin onnistuu paremmin, kun eivät ole pelkästääns siellä kaapin hyllyllä ;)

millam, kiitos. Yritän saada kuvattua, jahka sopiva ilma sattuu kohdalle :)

Kate, kiitos!

Titta, kyllä itse tehdyissä on aina oma fiiliksensä. Ja vielä kun palasetkin on ihan itse kerättyjä tai niillä on jo valmiiksi historiaa takana - eipä sitä paljon enempää voi pyytää.

moa, thank you :)

tiina, tuhannet kiitokset vinkistä! Eihän mulla tullut tuollainen mieleenkään, mutta heti vinkkisi luettuani otin asiakseni piipahtaa paikalliseen kangaskauppaan ja ostin tukikangasta kaappiin -- sitä seuraavaa peittoa varten :)

Tupu, tai sitten käy niin, ettei niitä kuitenkaan raaski leikellä palasiksi ja pitää etsiä taas 'uusia' lakanoita ompelutarpeisiin, mutta sitten niitäkään ei raaski leikata ja ja ja... :P

Bullukat, kirjat ovat myös kirppislöytö. 'Emännän tietokirja' - täynnä painavaa asiaa!

LauraM, hyvin sanottu tuo kerroksellisuus. Sitähän ne juuri tekevät.

Sufferiina, kiitos vinkistä - heti kävin kurkkimassa! Oletpa sinä ollut ahkerana, niin muhkeita ja ihania peittoja :)

Laura´s kirjoitti...

Minä kanssa tykkään tilkkutäkeistä, mutta olen myös ajatellut ettei kärsivällisyys riitä tai että ruudut menee miten sattuu..rohkaisevaa kuulla että koit sen suht´helpoksi ja nopeaksi - vaikka olet varmaan parempi ompelemaan kuin meikäläinen..no, laitetaan se tuonne tavoitelistaan sijalle..mikäs se nyt onkaan tällä hetkellä..259..Oletkin kirjoitellut monta postausta, oli kiva lukea kun en ole vähään aikaan käynyt!