10. syyskuuta 2007

Mitä on tapahtunut kirpputoreille? Tai ainakin suurimmalle osalle niistä? Vai onko syy minussa, enkö enää ymmärrä kirpputorien perusideaa? Luulin, että tarkoitus on kierrättää vanhoja, itselle tarpeettomia tavaroita niin, että joku muu voisi vielä hyötyä niistä. 'Toisen roska on toisen aarre', tai ainakin jotain sinne suuntaan.
Vai onko syy muuttuneessa valuutassa? Voiko se, vielä näinkin monen vuoden jälkeen hämmentää ostajat ja myyjät niin, että (vanhan ja käytetyn) tavaran arvoa on hankala hinnoitella ja tulee ylilyöntejä? Niin, että esimerkiksi vanhan ja kuluneen metallisen säilytyspurkin hinnaksi tulee 10€, vaikka itse asiassa oikeampi hinta olisi 10mk.
Turhauttavaa. Uutta saat siis halvemmalla kuin vanhaa -- miten käy ekologisen jalanjälkeni?
Uusi yritys huomenna, ehkä olen vain menettänyt taidon löytää oikeat paikat, oikeat kirppikset.Alakuloista päivääni on piristänyt tämä valloittava kissa, joka on Kristinan käsialaa. Onnistuin nappaamaan sen hänen Etsy-putiikistaan, ja se juuri sellainen loistosaalis mistä tulee hyvälle tuulelle moneksi päiväksi. Kisu majoittui heti kotoisasti keittiön pienelle hyllylle, äitini vanhan koulukartaston ja Kiinan tuliaisena saamani suloisen hiirimaton viereen.
Hauskaa alkanutta viikkoa!

7 kommenttia:

Vilijonkka kirjoitti...

Sekavan yön tunteina vastavierailulla.

Samaa olen ihmetellyt, etenkin itsepalvelukirpputorien hinnat ovat absurdeja. Liekö siinä helppo laittaa korkea hinta, kun ei tarvitse itse olla ottamassa kummastuneita ilmeitä vastaan. Porvoossa ostoksilla voi käydä ainoastaan uusiokeskuksessa (hinnoittelijat tukityöllistettyjä makavan vaatimattomia herroja) sekä Samaria-lähetyksen kirpparilla (hinnoittelijat virolaistaustaisia rouvia). Ja näissä tavara tuntuu vaihtuvankin. Pelastiksessa samat kulhot ja retkut roikkuvat kun vanhat Ikealasitkin maksavat euron tai kaksi! Pariisista olen löytänyt ainoastaan yhden minulle ostosmielessä kelpaavan kirpparin... Muissa on toki hauskaa kierrellä tutkimassa tavarakulttuuria ja krääsäperinnettä. Parhaita löytöpaikkoja ovat pikkukaupungit joissa kerran vuodessa on sovittuna päivänä katukirppis: asukkaat nostavat myyntipöydän talonsa eteen ja tyhjentävät siihen vinttinsä tarkoituksena todellakin myydä pois.

Matroskin kirjoitti...

Samaa olen ihmetellyt, myös hyväntekeväisyyskirppisten suhteen. Eikö ahneus ole synti, silti kristillisessä Fidassa rikkinäinen pikkuauto maksaa enemmän kuin sama uutena City Marketissa. Lisäksi kaikki on olevinaan keräilykamaa. Hietsussa yksi myyjä myi samoja kiiltokuvia kuin Tiimarissa, Tiimarin hinta 1,50, tällä eukolla 4 euroa. Kysyin, että miksi ne maksavat niin paljon. "No ne nyt vaan maksaa." Varsinkin ärsyttää kun rikkinäinen kama on kallista. Tai yhdekssäkympissä pestyt Benettonin villapaidat. Eiköhän niiden arvo romahtanut pesumokan yhteydessä? Mutta kai niitä kamoja joku sitten ostaa? Tästä voisi paasata vaikka sata vuotta... Ennen minäkin epäilin eurosokeutta, nyt uskon, että kyseessä on vain ahneus.

Kirjapinossasi oleva Historiantutkija on muuten kamalan pelottava kirja!

Mustikka kirjoitti...

Kirpparit on kyllä menettäneet alkuperäisen ideansa. Täällä esim. pelastusarmeijan ja punaisen ristin kirpparit hinnoittelevat tavarat niin korkein hinnoin, että kaupoista alkaa saada uutta halvemmalla. Sitten siellä lojuu ne samat tavarat kuukaudesta toiseen kun kukaan ei niitä raski ostaa. Kierrätysidea on vähän hukassa! Samoin muilla kirppareilla, markka on muuttunut euroksi (ennenhän markalla sai kirpparilta vaikka mitä) ja ainakin täälläpäin kirpparit on täynnä ammattilaismyyjien tavaraa. Ostavat muualta halvalla ja myyvät toisella kirpparilla kalliilla. Hohhoi.

Titti kirjoitti...

Kannanpa minäkin vielä korteni tähän keskusteluun... Aina tätä samaa purnaan! Suututtaa... Ennen (markkojen aikana) sai markalla ja 50 pennilläkin kirpparilta jotakin kivaa, mutta nyt ei varmaan kukaan myy mitään alle euron!!! Eilen juuri katselin kirppiksellä pientä kulunutta peltipurkkia jossa hintaa oli 1,50€ !!! Todellakin, esim. Tiimarista saa samalla hinnalla suuremman,uuden ja siistin!! Arabian vanhat astiat ovat myös mielestäni "törkeissä" hinnoissa... Huh, sainpa taas purettua tätä kirppis-hinta asiaa mielestäni. Kiitos ja aurinkoista syyspäivää! ;-)

heidi kirjoitti...

Hassua, että kun tästä aiheesta tulee puhe, kaikki ovat samaa mieltä. Absurdeja hintoja! Mutta mikään ei muutu, kirppareilla hinnat pysyvät ja ilmeisesti joku ostaakin.

Mietin, miten paljon niillä pöydillä oikein halutaan tienata. Myin omia tarpeettomia tavaroitani ja vanhoja vaatteita kerran viikon itsepalvelukirppiksellä, ja pöydän vuokran jälkeen minulle jäi 80 euroa käteen, vaikka hintani olivat 0,1 e - 5 e. Aika hyvä tienesti minulle tarpeettomasta tavarasta!

Mutta edelleen löytää paikkoja, joista voi palata hymy huulilla ja kassillinen löytöjä kädessä. Meidän upouusi (tosin 50 vuotta vanha) nojatuoli maksoi 9 e, ja se on mahtava!

Neiti Nimetön kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Olen myös samaa mieltä kanssasi kirppareista ja niiden hinnoista. Englannissa tilanne on taas vähän eri, täällä on paljon Charity shopeja ja joskus tulee ikävä Suomen muutaman sentin löytöjä. Hinnat varmaan kyllä nousussa joka puolella.

hillavilla kirjoitti...

Etsy -kisu on söpöliini