29. tammikuuta 2008

Ekotekojako?


Ammis haastoi minut kertomaan päivän ekoteosta. Vaikka ympäristöasiat lähellä sydäntäni ovatkin, jäin miettimään onko tässä päivässä ollut mitään sellaista, mitä voisin kutsua varsinaisesti ekoteoksi. Selailin sitten läpi blogeja, joissa tätä meemiä on käsitelty ja löysin Fredrikalta hieman apua ekoteon hahmottamiseen.
Eli, tältä näyttää Inkan ekologisuus:

1. Muista kirjasto - 1 piste, muistan kyllä, mutta lainaan harvakseltaan. Mieluummin ostan kirjat omaksi.
2. Vältä kertakäyttötuotteita - 2 pistettä, vältän parhaani mukaan. Tosin usein kauppakassi unohtuu ja muovipusseja tulee ostettua.
3. Osta lähellä tuotettuja tuotteita - 0,5 pistettä, täällä saatavuus on huonoa. Kahdesta vaihtoehdosta valitsen kyllä ennemmin lähellä tuotetun tuotteen.
4. Kierrätä tarpeettomat tavarasi - 2 pistettä, harvoin tarpeettomaksi meillä käyneet joutuvat jonnekin muualle kuin kierrätykseen - oli se sitten myyntiin kirpputorille, tutuille tai lahjoituksena jollekin järjestölle.
5. Osta energiasäästäviä kodinkoneita - 2 pistettä, kodinkoneet uusittiin lähes kokonaan viime muuttomme yhteydessä kun vanhat yksinkertaisesti hajosivat. Viimeksi hankittiin uusi pesukone, joten periaatteessa kaikki kodinkoneet ovat uusia ja energiasäästeliäitä. Miinusta tulee kuitenkin kuivausrummusta, joka valitettavasti on meidän asunnossamme pakollinen jo yksistään lapsista kertyvän pyykin takia.
6. Älä pidä kaikkia valoja samaan aikaan päällä - 3 pistettä, never.
7. Sammuta valot, kun lähdet kotoa - 2 pistettä, yleensä muistan, tosin joku valo saattaa jäädä päälle ja pimeään aikaan vähintään ulkovalo.
8. Lataa kännykkä vasta kun sen akku on tyhjä - 3 pistettä.
9. Irrota kännykkä seinästä, jos se ei enää lataa - 2 pistettä, irrotan heti kun muistan.
10. Sammuta tv, videot, yms. heti käytön jälkeen - 2 pistettä, yritän muistaa.
11. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi - 3 piste, tämän taidon opettelin viime kesänä ja heti pieneni vesilasku lähes puolella!
12. Pese täysiä pesukoneellisia - 3 pistettä.
13. Käytä samankokoista pannua/kattilaa kuin hellan levy - 3 pistettä, kyllä.
14. Sulata pakastin kerran vuodessa - 3 pistettä, kyllä.
15. Sulata pakasteet huoneenlämmössä / jääkaapissa - 2 piste, melkein aina. Jos kiire tulee, niin vesihauteessa lavuaarissa.

Pistetaulukko:
0,5 pistettä = teen joskus niin
1 piste = teen yleensä niin,
2 pistettä = teen lähes tai lähes aina niin,
3 pistettä = en tee koskaan toisin

33,5+ pistettä/45 pisteestä, ei ihan paha. Petrattavaa toki olisi, lähinnä siinä että saisi useammista asioista itsestäänselvyyksiä --esim. kauppakassi olisi valmiina käsilaukussa eikä sitä tarvitsisi erikseen hakea kauppaan lähtiessä.
Asioita, joista olen ylpeä arjessamme ovat paperin, pahvin, kartongin, metallin ja lasin kierrätys. Kestovaipat kertakäyttövaippojen sijasta, ekologiset pesuaineet & täydet pesukoneelliset vielä vähentämässä pesuista kertyvää ympäristökuormitusta. Energiansäästölamput lampuissa, uudehko diesel-auto (auto on meillä valitettavasti täysin pakollista liikkumisen vuoksi), toisen auton myyminen kun jäin töistä kotiin, vedenkäytön tarkkailu (ei turhaa lutraamista) sekä yleinen kierrätys ja itse tekemisen opettelu.
Tuon plussan annan itselleni ympäristöasioiden yleisestä huomioonottamisesta. Siitä, että jaksaa miettiä omia tekojaan ja valintojaan, ymmärtää niiden vaikutuksen ympäristöön ja muihin ihmisiin. Siitä, että on valmis ja halukas tekemään asiat niin kuin on pitkällä tähtäimellä parhaaksi.
Itse tekeminen on minulle myös tärkeä osa ympäristönsuojelua. Käsityön arvostaminen, itse tekeminen ja 'pienten' yrittäjien tukeminen. Kulutan ja käytän paljon rahaa erilaisiin hyödykkeisiin/turhakkeisiin. Se, että yritän ostaa itsetehtyä, ostaa käytettyä tai tehdä itse aina kun vain on mahdollista, huojentaa hieman omatuntoani oman kulutuskäyttäytymiseni osalta.

Ai niin, kuvassa jos ei nyt tämän kyseisen päivän ekotekoni, niin sitten edellispäivän. Innostuin ompelemaan tytölle pehmolelun, pitseineen päivineen. Materiaalina on käytetty 15 vuotta sitten Englannista ostamani silkkineuleen hihaa (kyseisen silkkineuleen onnistuin joskus teininä pilaamaan pesussa), kirpputorilta löytynyttä koristenauhaa, pellavapitsiä sekä pieni pätkä somaa kuviollista nauhaa. Silmät, suu, napeista ja siinä se. Tyttö tykästyi ikihyviksi ja kisu kulkee kainalossa sekä nukkuu vieressä. Olisi jäänyt nämä hymyt näkemättä, jos olisin paidan viskaissut kiukuspäissäni silloin kauan sitten, roskiin :)

Sorry, only in finnish tonight. Talk about enviroment, and how ecological I am or at least try to be. Thoughts and talk about that what I think is important.

6 kommenttia:

Kate kirjoitti...

Oi miten ihana kisu :)

kata kirjoitti...

Minä näen vaaleanpunaisia päiväunia rumpukuivaajasta ja sitten se punainen piru alkaa olkapäällä koputella ja kuiskia energian kulutuksesta. Synttärilahjaksi olen nyt luvannut itselleni rumpukuivaajan. Perhe tarvitsee jaksavan äidin.

Hienoa, että mietit valintojesi ympäristövaikutuksia. Tekisivätpä useammat ihmiset samoin.

Mary-Laure kirjoitti...

I've been running into so many amazing Finnish blogs I really wish I'd speak the language...
I love the sweet picture in this post as well as your many colorful pics. And Japanese books... aren't they wonderful?

inkivääri kirjoitti...

kate, kiitos :)

kata, on tuo rumpu meidän arjessamme ihan ehdoton. Yhden lapsen kanssa pärjäsimme ilman kuivuria, silloisessa asunnossamme oli kuivaustilaa ihan eri tavalla kuin tässä nykyisessä. Nyt en halua edes ajatella mimmoinen rumba pyykinpesu olisi, päivittäin kun tulee vähintään se yksi koneellinen jo vaippoja...

mary-laure, thank you for your kind words :) So nice that you dropped by!

kata kirjoitti...

Kyllä se meillekin rumpu nyt kotiutuu. Lapsia on yli 10, joista nyt kaksi kestovaipoissa, mutta maaliskuussa 3. Lisäksi sekä taaperot että kouluikäiset tuppaavat löytämään kaikki maailman kuralätäköt monta kertaa päivässä.

inkivääri kirjoitti...

kata, kyllä olet rumpusi ansainnut! Aikamoinen supernainen olet kun selviät tuollaisesta pyykkimäärästä! :)