26. heinäkuuta 2009

Maalari maalasi, vol. 1


Sain kesäkuun aikana lopultakin (kolmen vuoden suunnittelun jälkeen...) maalattua kotimme portaat. Tässä 80-luvun alkupuolella rakennetussa rivitaloasunnossamme olevat puuportaat olivat juuri sellaiset tyypilliset kellastuneet mäntyportaat, joita toivoisi näkevänsä vain painajaisunissa. Lattiamaalien pitkällisen kuivumisajan, ison koiran ja pienten lasten yhdistelmä on vain ollut sellainen, että sitä "oikeaa aikaa" maalaamiselle ei ole tuntunut löytyvän.
Nyt kuitenkin otin härkää sarvista, ajoin muun perheen mökille ja nappasin kainalooni vesiohenteista lattiamaalia. Toinen astia jätettiin valkoiseksi kaiteita varten ja toiseen sävytettiin hennon harmaa sävy (Sadolinin Color Collectionin Au Naturel sarjasta) nimeltään "Holy Frost". Perilaiskana ihmisenä en suinkaan jaksanut oikeaoppisesti hioa vanhaa kovaa lakkapintaa pois, vaan perusteellisen pesun jälkeen levitin porraspintaan pari kerrosta vesiohenteista tartuntapohjamaalia. Sitten vielä kaksi kerrosta lattiamaalia pintaan, ja valmista tuli! Kuivumisaika (pari tuntia per kerros) ja hajuton maali - hyvin kivuton kokemus. Korppu-koira tosin sai porttikiellon portaisiin useaksi viikoksi, lähes 50-kiloisen koiran kynnet eivät taatusti sovi millekään uudelle maalipinnalle.
Maalaamisen aikana tosin törmäsin muutamaan seikkaan, jotka olisi ollut kiva tietää (lue tajuta) etukäteen. Vesiohenteisena maalina tämä maali kuivui äärimmäisen nopeasti. Sanoisinpa jopa että kiusallisen nopeasti. Pari minuuttia, eikä pinnalle enää ollut mitään asiaa siveltimen kanssa tai lopputuloksena oli altapakeneva maalipinta. Itse olen opetellut maalaamaan lähinnä öljy- ja alkydimaaleilla ja tykkään työstää pintaa huolella ja pitkään. Se ei tämän maalin kanssa onnistunut. Työ oli tehtävä nopsaan.
Toiseksi valkoiseksi jätetyn perusmaalin peittokyky oli surkea. Kaiteita maalasin valehtelematta viisi kertaa (alla jo ne pari pohjamaali-kerrosta) ja silti pinnasta ei tahtonut tulla tasaista. Vielä kun lisätään tähän äsken mainitsemani äkkinopea kuivuminen, uskotte että meinasi maalarilta loppua usko jokusenkin kerran.
Vastoinkäymisten jälkeen lopputulos on kuitenkin aivan loistava. Koko koti sai uuden, raikkaan ilmeen ja minä onnellisen hymyn naamalle :)

13 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Oi! Perinpohjainen suunnittelu (vuosien) varmistaa hyvän lopputuloksen :) ;)

Kate kirjoitti...

Maalatut puurappuset ovat kyllä kauniit. Onnittelut uurastuksen tuloksesta :)

Katilein kirjoitti...

Valkoinen ei ole ihan suosikkini, mutta portaiden väriksi se sopii hyvin. Ilme raikastui varmaan kerralla, kun sait ikävältä kuulostavan pinnan peittoon. Onnea urakan valmistumisesta!

Mai kirjoitti...

Oi, onpa nätit! Mahdottoman sievät!

Liivia kirjoitti...

On tosiaan varmasti mullistava ero, ja oikeaan suuntaan! Onnea uudesta upeasta portaikosta!

Merruli kirjoitti...

Onnea upeasta uudistetusta portaikosta. Sitkeä urakointi kannatti!

maano kirjoitti...

sen vrta ihanalta näyttää et kyl kannatti uurastaa :)

Pellon pientareella kirjoitti...

Upeat perinteiset värit ja siisti lopputulos. Aika urakka.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä maaleja käytit? Täällä olisi edessä samanmoinen urakka, ja kun kerroksia on 3, niin ei oikein pintojen hionta ennen maalausta houkuta...

Inka kirjoitti...

Niina, he - loistavasti kiteytetty!

Kate, kiitos. Ja kauniit niistä kyllä tuli.

Katilein, ihan valkoinen ei ole suosikki täälläkään mutta pimeiden nurkkien valaistuksessa se on kyllä ehdoton ykkönen. Mustakarvaisen koiran karvat kyllä näkyvät vaalealla pinnalla ikävän hyvin, hö!

Mai, kiitos :)

Liivia, mullistava ja valaiseva ehdottomasti!

Merruli, mitenkäs sitä sanotaan - hiljaa hyvä tulee tai jotain sellaista ;)

maano, kiitos :)

Pellon pientareella, olihan siinä urakkaa vaikka tosin vesiohenteisen maalin kanssa kuitenkin paljon vähemmän kuin pelkäsin.

Anonyymi, pohjamaalina käytin Sadolinin Sisäpohjaa ja pintamaalina Tikkurilan Betolux Aquaa. Parin kuukauden käytön jälkeen pinta näyttää kestäneen kulutusta hyvin, tosin ison koiran kynsistä jää jälkiä ihan mihin vaan joten pienet naarmut sallittakoon :)

Ansku kirjoitti...

Jipii, näitä olenkin odottanut. Toivottavasti jatkoa vielä seuraa :D (Siis lisää kuvia!)

violet kirjoitti...

Oikeat valoportaat! Hyvä kun pinna kesti loppuun asti vaikka taisi tuntua välillä toivottomalta.

anniina kirjoitti...

Portaat on tosi ihanat. Sinä tein sen, mitä minä olen vasta suunnitellut ja haaveillut moisesta lopputuloksesta. :D