15. tammikuuta 2010

Lisen Sundgren : Ihana Kotikylpylä


(koti)kosmetiikka-postaus kirvoitti paljon kommentteja ja kysymyksiä. Ihanaa, että niin moni muukin kokee aiheen mielenkiintoiseksi! Ajattelin tehdä saman aiheen tiimoilta pari kirjaesittelyä, saanhan samalla loistavan tilaisuuden yhdistää kaksi itselleni mieluisaa asiaa - luonnollisen kosmetiikan ja kirjat.


Ensimmäinen kirja, josta ajattelin kirjoittaa pari riviä, on  Lisen Sundgrenin - Tukholman Rosendahlin yrttiasiantuntija, luennoitsija, kirjailija sekä ekologisen Lisen Organics-tuotesarjan kehittelijä - kirjoittama "Ihana Kotikylpylä". Kirjassa Lisen käy läpi kotikosmetiikan valmistamista vuodenaikojen kulkua seuraten, keväästä talven paukkupakkasiin. Ideana on siis käyttää raaka-aineita aina vallitsevan vuodenajan mukaan, keskittyen niihin kulloinkin helposti saataviin aineisiin. Ensi lehdiltä löytyy valikoima perusreseptejä, joita käytetään pitkin kirjaa sekä listaus kirjan ohjeissa tarvittavista välineistä. Näin reseptien seuraaminen on tehty suhteellisen yksinkertaiseksi ihan meille aloittelijoillekin.

Kirjan reseptit jakaantuvat siis ikään kuin neljään osioon, yksi aina kullekin vuodenajalle. Jokaisessa osiossa käydään ensin läpi vuodenajalle tyypillisiä yrttejä ja kasveja, ja sitten seuraavat sivut on omistettu resepteille. Itse tykkään kovasti tästä jaottelusta, sekä siitä, miten lyhyillä kasviesittelyillä saa kirjasta vielä huimasti enemmän irti. En malta odottaa kevättä ja lumien sulamista - sitä että saa alkaa etsimään ensimmäisiä leskenlehtiä ja voikukkia kosmetiikkatarpeiksi!
 
Talvi täällä pohjolassa toki rajaa aika hyvin suoraan luonnosta saatavia raaka-aineita, mutta kyllä niitä muutamia silti on. Sen lisäksi talviseen kauneudenhoitoon Lisen listaa muun muassa inkivääriä, appelsiinia, kaakaota, kanelia ja kardemummaa. Kuulostaakin jo herkulliselta :)

Kirja taitaa olla loppuunmyyty jo monessa paikassa, omani kappaleeni löysin joku aika sitten erään kirjakerhon kautta. Vieläpä kaiken lisäksi erittäin edullisesti. Yhdestäkään nettikirjakaupasta en sitä enää löytänyt, eli jos kirjaa omaksesi hamuat, kannattaa pitää silmät auki ja vaikka kysellä paikallisista kirjakaupoista josko sitä vielä jossain hyllynperällä sattuisi olemaan.

7 kommenttia:

Parolan asema kirjoitti...

Ihanan omavaraista, kieltämättä inspiroivia ajatuksia heti pulpahtelee, upeata olisi kun löytyisi noin upeita itsensä hellimis ja hoitamiskosmetiikkaa noin vain omasta hyllystä, ja vielä ekologista. Minä pidän kyllä nyt silmät visusti auki jos onnistuisi kirja löytymään, kiitos vinkkauksesta :)

Jonna kirjoitti...

Tuo kirja olisi kyllä ihana saada käsiinsä!

Outi Loimaranta / White Country kirjoitti...

Mulla on tuo kirja, se on aivan ihana!

Inka kirjoitti...

Parolan asema, luonnollista, ekologista ja vielä omasta hyllystä - voiko se enää paljon paremmaksi muuttua?

Jonna, kirjastoistakin luulisi löytyvän :)

Outi, amen! :)

Maiku kirjoitti...

Kuinkas sattuikaan, mulla on juuri sama kirja lainassa kirjastosta. Aivan ihana! Nyt vain haaveilen kylpyammeesta, että voisi kokeilla kaikkia ihania kylpyjä... huoh.

piia-h kirjoitti...

kiitos kirjavinkistä- täytyypä yrittää etsiskellä tuota jostain.

heti alkoi mielessä pyöriä mitä kaikkea mahdollisuuksia oma piha ja kasvimaa antaakaan kotikosmetiikan tekoon. jospa tuon ajatuksen voimalla saisi laiettua vihdoin kasvimaan kuntoonkin- kompostimultaakin on ensi kesäksi tiedossa :)

Jonna kirjoitti...

Laitoin viestiä suoraan kustantajalle ja heiltä löytyi hyllystä mulle kappale! :) Kiitos kirjavinkistä!