6. huhtikuuta 2009

Ruokaremontti


Meillä on muutaman kuukauden ajan opeteltu uusia ruokailutottumuksia. Terveellisempää, säännöllisempää ja turvallisempaa. Vaikka ei kai ruokakaappimme aikaisemminkaan mitenkään erityisen epäterveellinen ollut, mutta olo oli kuitenkin jatkuvasti turvonnut ja kivistävä.
Niin lähtivät vaaleat leivät, valmisruoat ja 90% totutusta lihasta. Tilalle tuli itseleivottu leipäjuureen valmistettu leipä, kasvispainotteinen kotiruoka, laktoosittomat maitotuotteet ja tuhannesti kevyempi ja reippaampi olo. Ja vaikka ei meiltä herkuttelu silti loppunut (olen totaalinen ja kirottu karkkihiiri), tippui jo ensimmäisten viikkojen aikana omasta painosta 4 kiloa. Oho!
Suurin kiitos remontista menee ehdottomasti Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla -kasviskeittokirjalle. Minä nimittäin olen ruoanlaitto-asioissa tumpula pahimmasta päästä. Jos asiaa (tai reseptiä) ei väännetä minulle rautalangasta, en sitä itse hoksaa. En taatusti. Tosin jonkin asian omaksuttuani, osaan sitä jopa soveltaa. Heh.
Mutta nyt kysyisinkin teiltä hieman apua. Tarvitsisin nimittäin vinkkejä mistä löydän lisää hyviä kasvisruoka-ohjeita? Netistä tietenkin, mutta jos mahdollista, tykkäisin niistä kirjoina. Vinkkejä siis?

22 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Mä oon tykännyt Tuija Ruuskan keittokirjoista. :)

Kati kirjoitti...

Hyppelen peesiin tuon Tuijan Ruuskan suhteen. Niissä on ihania ohjeita.

Sittenhän Frantsilalta on joskus ilmestynyt kasviskeittokirja ja Könemannin Suuri kasvikeittokirja on hankkimisen arvoinen.

Mä tosin keräilen yleensäkin kivoja keittokirjoja ja aika paljon ihan tavallissta kirjoista onnistuu bongaamaan hyviä ohjeita.

Mulla itselläni on ostolistalla ollut jo hetken sellainen kirja kuin Härkäpapua sarvista. Siinä on aika ihanalta kuulostavia vegaanisia ohjeita.

Tiivi kirjoitti...

Keittokirjat ovat parhaita :) Niitä on kiva olla pitkä rivi, vaikka nettikin on pullollaan hyviä ohjeita.

Tässä pari kirjaa, jotka löytyy itseltäkin:

Tofu -keittokirja
http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513132439

Ruutukokki

http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=/product&isbn=951-0-27043-1

Keittiössä vihertää

http://www.sitruunakustannus.fi/keittiossa_vihertaa.html

Lisäksi Painonvartijoilla on kiva kasvis/sienikirja

http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=/product&isbn=951-0-27335-X

Anonyymi kirjoitti...

Hei wau! Tosi hienoa :))

Mä en muista mitään kirjojen nimiä kun itse katson lähes kaiken netistä, mutta meillä on tuo Tofu-kirja ja tykkään siitä tosi paljon!

Joana kirjoitti...

Itse eläisin kasviksilla ja elämää kovemmalla ruisleivällä, mutta lapset nääntyisivät nälkään. En tiedä, miten saisin heidät innostumaan kasviksista. Täytyypä vaikka ensin kokeilla tuota suosittelemaasi kirjaa, kiitos vinkistä jälleen kerran!

Ps. Niin, kyllähän se karkkikin minulle kelpaa, ja juustot...ja pulla! Aihetta siis remonttiin itse kullakin.

Nuttula kirjoitti...

Vau, onnea remontin onnistumisesta! Itse olen vasta vähän aikaa tsempannut, ja oma olo ja vointi on hyvä, mutta lapset eivät syö mitään kasvisruokia mitä valmistan :-( Ja kun kotona on kolme liikuntaa harrastavaa poikaa, niin hieman stressiä tulee että mitä niille laittaisi.

Inka kirjoitti...

Suurkiitokset kaikille vinkeistä! Pitääkin heti huomenna kipaista kirjastoon katsomaan josko noita löytyisi hyllystä. Tofukirja näytti olevan loppuunmyyty, mutta ehkä sen löytää käytettynä jostain vielä.
Hih, kerrankin yritän harrastaa pientä itsehillintää enkä heti ryntää ostamaan kaikkea.. ;)

hiiriemo, meillä tietysti tyttö on vielä sen verran pieni, ettei oikein ymmärrä mitä suuhunsa edes laittaa mutta minä myös huijaan ihan tietoisesti. Soijasuikaleet on esimerkiksi muka makkaraa (tytön suurta herkkua) jne. Sitten kun tyttö kertoo pitävänsä jostain ruoasta, alan puhumaan niistä niiden oikeilla nimillä. Kurja äiti.. :P

Nuttula, liikuntaharrastukset kyllä varmasti heti tuovat lisää haastetta ruokailuun. Kun energiaa pitää kuitenkin saada riittävä määrä. Meillä asia on vielä niin helppoa, että riittää että ruoassa on tarpeeksi makua niin jo maittaa kaikille. Mausteet ja kerma siis kunniassaan.

Prisca kirjoitti...

oh...kuulostaa hurmaavalta tuo remontti!!!
Luulenpa että mekin kesän tultua siirrytään.olen nimittäin myös alkanut leipomaan itse leipää...juurta minulla ei tosin ole.Täytyypä jostain tuo hankkia.

viuhti kirjoitti...

Tuo Papu, porkkana ja hillopulla- kirja on kyllä todella hyvä. Olethan kokeillut kirjan hapankaalipizzaa! Vie kyllä kielen mennessään. Sitä voisinkin tehdä tänään!

ik kirjoitti...

Meillä paras kirja on ollut Härkäpapua sarvista. Syömme hiilaritietoisesti kasvisruokaa, mutta emme lainkaan tiukkapipoisesti. Tuosta kirjasta on helppo löytää ohjeita ja itsekin kaipaan niitä arkeen tai ruokavalio liusuu muutaman ruuan jatkuvaan valmistamiseen. Luovuus keittiössä ei ole minun paras puoleni.

Tuula kirjoitti...

En nyt osaa antaa kirjavinkkejä, mutta hienon kuuloinen ruokamuutos :) Minäkin muuten olen onneton karkkihiiri - täysin vailla itsekuria siinä asiassa... Pitäisi joskus edes yrittää karkkilakkoa, ehkä, tai sitten ei :D
Tuo parempi olo kyllä tsemppaa hyvin kaikkiin ruokavalion muutoksiin!

Bullukat kirjoitti...

Tuota kirjaa lauantaina hipelöin Kirjapörssissä, mutta jätin kuitenkin hyllyyn. Taisi olla ainoa kappale. Täytynee laittaa hankintalistalle.

isoinpapu kirjoitti...

Yksi kiva keittokirja josta tykkään on "rakkautta, oliiveja ja timjamia" Anna ja Fanny Bergenström.

Siinä on liha- ja kalaruokienkin ohjeita, mutta myös paljon paljon kasvisreseptejä joista itse tykkään ihan hillittömästi.

Olen ihan onneton ruuanlaittaja, mutat tämä kirja toimii minullakin.

Hannastiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Tilasin heti mainitsemasi kirjan. Mä oon kanssa yrittäny viimeaikoina keventää syömistä kun tupakan polton lopettamisen jälkeen paino noussut huomaamatta. Lapsille ei kyllä tahdo rehut maistua ovat niin lihansyöjiä vaikka ikää vasta 3 ja 5. Aurinkoista kevään odotusta

violet kirjoitti...

Mun oloni ei kai ole tarpeeksi huono että saisin kimmokkeen tehdä mitään syömisilleni...mutta olen vilpittömän iloinen joka kerta kun joku kertoo avun tulleen tällä tavoin!

Suvi kirjoitti...

Minä myös olen yrittänyt tehdä vähän kasvispainoitteisempaa ruokaa. Muu perhe ei siihen ole oikein innostunut. Monta kertaa olen sitten itselle tehnyt eri ruokaa kuin muulle perheelle.

Vehnäleipiä meillä syödään vain hervoin. Itse syö Oulaisten Jälkiuuni Paloja, ne on vallan maukkaita ja terveellisä. Tietysti omatekemä olis vielä parempaa.

Nuo herkut on kyllä mulla myös ne paheet. Irtokarkkeja olin pitääk syömättä, mutta nyt taas olen niiden kanssa pahassa koukussa. Ehkä pitäin laittaa ne kokonaan pannaan ja herkutella jollain muulla.

Inka kirjoitti...

aurinko ja kuu, meidän leipäjuuri on tehty tuon Marianne Kiskolan kirjasta löytyvällä ohjeella. Ja hyvää leipää tuleekin!

viuhti, kiitos vinkistä! Olen sitä ohjetta silmäillyt mutta vielä tuntenut hienoista epäluuloa hapankaalia kohtaan. Nytpä lupaan heittää ennakkoluulot romukoppaan ja tehdä pizzaa vielä tällä viikolla.

ester, tuota kirjaa on moni muukin suositellut. Luovuus keittiössä on musta yhtä kaukana kuin itä lännestä. Hankintalistalle tämä kirja siis :)

Tuula, parempi olo on kyllä iso kannustin. Ja semmoinen minkä huomaa ihan joka päivä!

Bullukat, kannattaa ehdottomasti vilkaista ainakin. Saattaapi löytyä kirjastoistakin?

isoinpapu, vinkki kirjattu ylös, kiitos. Täysin kasvislinjalle ei meillä kuitenkaan mennä, ei niin kauan kuin miehellä on sanansa asiaan sanottavana joten kyllä liha- ja kalareseptitkin tulevat hyvään tarpeeseen.

Hannastiina, meillä tehtiin tänään kesäkurpitsa-soijarouhepaistosta joka maistui lapsille varmaan paremmin vielä kuin meille aikuisille. Ketsuppi ja kerma pelastavat aika monta tilannetta :P

violet, ehkä syömisissä ei mitään varsinaista korjattavaa sitten? Mutta kyllä, meillä tästä on ollut apua :)

Suvi, herkutpa herkut. Ja vaikka vielä itse saisi jätettyä ne kauppaan, niin eikö joku kanna niitä tänne kuitenkin. Ei tällä itsehillinnällä jätetä herkkuja syömättä jos niitä kaapista löytyy..

violet kirjoitti...

Oikeastaan voi olla niin etten tajua (en halua tajuta) että jotkut jutut joista kärsin saattaisivat johtua ruokavaliostani. olen vähän sellainen että jatkan valitsemallani tavalla seinään asti. Että tarvitsen siis kunnon pamauksen ennen kuin muutan.
Ei ehkä mitään ihan hirmu hirmua olisikaan muutettavaa, mutta monen mielestä ruokavaliossani on varmasti liikaa herkkuja ja rasvaa jne.

Inka kirjoitti...

violet, herkuista kai on hyväkin päästä eroon, en tiedä. Mutta mielestäni kohtuus siinäkin. Rasvaa en sen sijaan edes yritä karsimalla karsia, olen vähän sitä mieltä että kyllä ruokavalioon kuuluu rasvakin. Ei liioittelemalla, ja ehkä hieman tarkkaillen sitä millaista rasvaa, mutta noin muuten. Kaikenlaiset kevyttuotteet ainakin saavat multa pitkän miinuksen, tuntuvat kovin keinotekoisilta.

violet kirjoitti...

Tuokin on tietty sitten monen kohdalla aivan eri asia että mitä herkuilla tarkoittaa. Minä en esim. ole vaikkapa minkään täytekakkujen perään ollenkaan. En myöskään syö mitään sipsejä tai sellaisia.

ehkä mulla on sekin että koska ei ole ylipainoa eikä ongelmaa kolesterolin tai verenpaineen kanssa niin en ole ikinä edes ajatellut etten voisi käyttää vaikkapa voita.

Kevyttuotteita en käytä. Olen oikeasti mieluummin ilman.

Anonyymi kirjoitti...

Oletteko katsoneet Marja Lindforsin Kurpitsa-kirjaa? Sain kirjan muutama vuosi sitten lahjaksi ystävättäreltä, joka viljelee itse kesäkurpitsoita ja sato oli sen verran runsas heidän pienelle perheeleen, että hän toi minullekin muutaman ja ohessa Kurpitsa-kirjan. En ollut aikaisemmin mikään kesäkurpitsan (tai kurpitsoiden yleensäkään) fani, mutta kirjan reseptejä kokeiltuani, innostuin aivan uudella tavalla tuosta sympaattisen ja kauniin näköisestä mutta kovin mauttomasta kasvista. Ja kirja, visuaalisesti yksi kauneimmista: ne astioiden, kasvisten ja interiöörien värit voi melkein haistaa ja aistia muutenkin käytetyt mausteet ja raaka-aineet. Aivan ihana kirja! Voin lämmöllä suositella muitakin Marja Lindforsin kirjoja, joita ovat mm. Cucina Povera, Libanonin makuja ja All' Italia. Reseptit ovat Välimerellisiä, etenkin italialaityppisiä. Ovat kaikkien aistien harmoniaa. Terv. Lene

Inka kirjoitti...

Lene, kiitokset kirjavinkistä. Kesäkurpitsasta on tulossa minulle uusi suosikki, ja en tosiaan ollut aikaisemmin kiinnittänyt koko kasviin oikein mitään huomiota. Tämän kirjan etsin vaikka kissojen ja koirien avulla! :)